Macamana nak Dapat Customer dari Facebook – Cara 2017

customer-dari-facebook

Semua orang suka kalau dapat customer bertali arus dari Facebook. Dulu masa saya bermula saya suka guna Facebook personal sebab dekat situ semua warm market saya ada. Saya cuma perlu iklan 3 kali sehari dan mereka memang tak risau nak transfer duit ke akaun bank saya sebab mereka kenal saya sangat2. Dekat situ ada kawan sekolah, kawan universiti, kawan sepejabat, keluarga, dan mereka yang pernah mengenali saya secara rapat.

Selepas beberapa lama, warm market pun dah settle.

Cold market ni macamana pula. Kisahnya, pernah iklan saya viral di media sosial, sampai 10K shares. beratus- ratus pm saya terima. Memang tak cukup tangan dan kaki nak jawab pm. Tetapi saya cuma close RM300 sales. Disebabkan saya tak ada personal brand yang kukuh, maka sekali tu je lah viral. Ikut nasib.

Puncanya saya belum gain trust dari mereka yang pm pm tu.

Maka saya pilih untuk blogging untuk menarik cold market dan perkuat personal branding. Bila ada blog, nampak la kita serius nak tolong mereka yang ada masalah. Memang amat berkesan, walau agak perlahan hasilnya. Untuk men”speed” saya prefer gabungkan Facebook dan Blog. Hasilnya kebabom.

Harini saya share 3 cara guna Facebook untuk Cold Market:

  1. Facebook Page
    Pada era 2017, Facebook Page ni la tempat permainan sebenar bisnes, bukannya Facebook personal (walaupun ada orang tak bersetuju, its OK).Kelebihan fan page ialah, kita boleh siap- siap tentukan siapa nak LIKE fanpage kita. Tips : jangan buat Fan Page produk, tapi buat fan page yang beri tips dan info percuma untuk permasalahan yang produk kita boleh selesaikan.Contoh : Kalau jual produk hilangkan jerawat, buat Fan Page yang beri tips semulajadi merawat jerawat, info tentang pemakanan yang baik untuk kulit. Fikirkan tajuk Fan Page yang menarik mereka yang bermasalah jerawat untuk  LIKE.
    Buat set- set poster info, yang mampu di viralkan untuk mendapat lebih banyak LIKERS. Contoh : Album poster ” 10 ubat jerawat di dapur anda” . Kalau nak tahu cara buat poster cantik2, boleh tengok tutorial Canva ni.
  2. Facebook Group
    Yang ini kaedah free yang saya amat suka. Boleh tapiskan mereka yang berminat ke dalam satu group FB. Dan di situ boleh lah sharing kan tips, info, yang berkaitan dengan orang- orang di dalam group.Contoh : Group Bebas Jerawat – yang mahu join group mestilah yang bermasalah jerawat kan? Maka anda boleh lah cipta konten- konten mengenai penjagaan kulit wajah, supaya mereka sentiasa engaged dan happy dan lebih berpotensi untuk convert menjadi customer.
  3. Facebook LIVE
    Salah satu perkara yang online bisnes tak boleh beri adalah “kewujudan fizikal” kita. Dengan FB Live, kita berpeluang membina lebih trust dan kredibiliti melalui audiovisual. Boleh gunakan aplikasi ini untuk dapatkan lebih banyak followers.

Anda pula gunakan Facebook bagaimana?

xx

One Reply to “Macamana nak Dapat Customer dari Facebook – Cara 2017”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge