Mana lebih baik untuk bisnes kecil : Facebook atau Blog?

facebook-atau-blog3 tahun lepas saya memulakan bisnes saya di Facebook. Memang di permulaan bisnes kita memerlukan sokongan rakan- rakan dan keluarga.

That exactly what happens. Target audience yang betul.

Facebook adalah tempat di mana banyak manusia. Jika bisnes anda menjual kepada manusia, maka anda harus wajib berada di Facebook.

Tetapi ada syarat:

  • Anda harus mahu luangkan masa untuk bina network melalui penulisan kreatif yang konsisten. Anda tak mahu kehilangan rakan dan keluarga jika anda jadikan Facebook seperti pasar malam.
  • Anda harus tetapkan siapa audience anda? Adakah mereka wanita/ lelaki? Umurnya? Married/single? Kelulusan akademik? Pekerjaan?
    Dengan mendefinasi perkara ini, anda akan lebih memahami apa yang audience anda mahu.
  • Anda mahu monitor page Facebook untuk melihat engagement, komen, aktiviti mana yang berkesan dengan audiens yg di target.
  • Anda mahu menumpukan masa untuk mengkaji perwatakan target audience dan penulisan macamana yang menarik perhatian mereka.

Jika anda berjaya kuasai bab ini, kos marketing boleh jadi percuma sahaja , sangat mudah nak mengiklankan bisnes anda.

Selain itu, Facebook juga ada option berbayar melalui Facebook Page. Sama jugak dengan syarat di atas, anda harus kenal dan teliti siapa target audiens anda.

  • Dan anda harus luangkan masa mungkin berhari- hari untuk rancang funnel. (Apa yang mereka akan alami dari saat mereka nampak ads kita sehingga mereka bertukar menjadi customer. Semua ni ada step tau).
  • Kemudian mungkin luangkan beberapa hari menyediakan copywriting untuk iklan.
  • Kemudian nak monitor pulak ads berbayar dari segi reach, conversion. Fuh..

Masih mahu berFacebook?

Baik anda buka kiosk di Shopping Mall jika tak mahu luang kan masa untuk belajar semua perkara di atas. Haha

Nothing comes easy!

Blog pula bagaimana ya?

cara-buat-blog

Di atas ini saya lakarkan bagaimana seharusnya struktur penjenamaan dan pemasaran bisnes anda menggunakan kedua- dua medium ini, Facebook & Blog.

Blog merupakan tempat anda jadi seorang pakar dan mencipta autoriti bisnes.

Contoh jika anda seorang agen pelaburan unit trust, dengan mempunyai blog dan menulis mengenai pelaburan, anda adalah pakar dalam bisnes anda berbanding rakan- rakan yang berpanas di luar mencari prospek. Orang akan cari anda bukan anda cari orang.

Blog ada kos bisnes yang rendah untuk bisnes kecil yang tak ada bajet iklan yang besar.

Pelajari sedikit tentang SEO dan keyword supaya blog anda dicari orang . Anda cuma perlu tunggu sedikit masa sebelum ia muncul pada hasil carian google. Masa tu trafik akan datang secara auto, dan sekaligus bantu bisnes berkembang.

Kesimpulannya,

Anda perlu kedua- duanya. Facebook adalah tempat di mana prospek anda “hangout”, blog pula merupakan pusat operasi perjalanan bisnes anda. Jadi hubungkan kedua- duanya dengan bijak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge