Sudikah Anda Berkahwin Dengan Saya?

pikat-pelanggan

Man should not chase after money, money should chase after man.”

– Dr. Joo Bang Lee

Beberapa tahun lepas, kawan saya seorang ni bernama Zack, cuba nak buat eksperimen sosial pada hujung minggu.

.
 
Dia bersiap siap dan memilih pakaian yang paling segak kepunyaannya. Sembur perfume sungguh sungguh. Dan pergi ke mall berhampiran, yang penuh dengan pengunjung, maklumlah hujung minggu.
 
.
Sebenarnya Zack ada misi, nak tengok kalau- kalau ada perempuan yang sudi berkahwin dengan beliau.
 
.
Dan perempuan yang dia tak pernah jumpa pun dalam hidup dia. Rawak la ni kiranya.
 
.
So dalam masa 2 jam tu, dia menegur dan borak- borak sikit dengan lebih kurang 50 orang wanita.
 
.
Zack bawa sekuntum bunga ros putih dan datang kepada perempuan tu..dan hulur sambil tanya “sudi tak awak menjadi suri hati saya?”
 
.
Cuba teka berapa orang yang jawab SUDI?
.
JAWAPAN:
KOSONG!
KENAPA PROSPEK CAKAP TAK MAHU BELI DARI ANDA?
Well, Zack ni bukan tak hensem. Orangnya tinggi, gigi tersusun putih. Memang iras Fattah Amin sudah.
Tapi saya takde la terkejut sangat pun dengan keputusan eksperimen ni.
Anda pun mesti dalam hati ” Gila ke apa Zack ni? Tak usaha ke nak kenal dulu perempuan tu..dan- dan terus nak ajak kahwin. Orang gila je buat begitu”
Saya pun setuju dengan anda.
TETAPI, anda perasan tak punya ramai orang bisnes yang guna kaedah Zack melamar wanita bila nak suruh prospek membeli barang atau join bisnes mereka???
Cuba jawab soalan ni?
  • Adakah anda terus pujuk prospek membeli pada pertemuan pertama?
  • Adakah anda Facebook message prospek anda dan terus ajak beli produk?
  • Adakah anda sanggup beri info kredit kad kepada org yang anda tak kenal?
  • Mahukah anda jadi partner bisnes orang yang anda tak kenali? Macamana kalau nak kahwin dengan orang tu?
SIMPANG….hahaa
Bisnes kita tak seharusnya bergantung kepada prospek yang tiba- tiba je datang. Tiba- tiba je call nak order. Kita pula tunggu je. Jika macamni, samada ia akan gagal dari hari pertama, atau kita akan bekerja separuh mati nak cari customer baru setiap hari (kerana customer yg ada mungkin akan mencuba jenama lain sebab tak tau atau tak diberitahu keistimewaan sebenar jenama anda).
So macamana nak dapatkan customer yang setia?
Selalunya pelanggan akan membeli dari mereka yang dipercayai, lebih lebih lagi secara online.
Jadi anda binalah perhubungan berdasarkan nilai, kepercayaan dan pendidikan.
Fokus kepada memahami permasalahan yang mereka ada, dan sediakan penyelesaian yang mungkin membantu mereka, dannn produk itu sebagai sebahagian dari penyelesaian masalah itu.
Dan sebenarnya sebahagian dari penyelesaian permasalahan mereka itu adalah DIRI ANDA.
Sebagai seorang advisor yang dipercayai, mereka sangat yakin yang anda akan membantu mereka menyelesaikan masalah mereka dengan baik sekali dan akhirnya mendapat result yang diidamkan.
So macamana nak bina trust ni secara personal?
Dalam Blogging For Money tutorial, saya ada perkenalkan satu konsep pemasaran email, di mana anda boleh bina hubungan dari hari pertama secara automatik. Ia sangat berkesan dan efektif. Saya memang akan rekomendasi kepada semua pemilik bisnes untuk mulakan menggunakan kaedah pemasaran email.
Ciao!

One Reply to “Sudikah Anda Berkahwin Dengan Saya?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge