3 Jenis Target Bisnes korang WAJIB set untuk naik rank pada tahun 2018

Sekarang ni saya berguru dengan Network Marketing trainer nama nya Ray Higdon. Dah lama saya follow posting nya. Dan saya sign up untuk beberapa kelas nya khusus untuk grow pada tahun 2018.

Oh ya, untuk tahun 2018, saya kembali menjalankan bisnes ini secara part time, kerana saya mula bekerja full time semula (long story), tapi saya rasa ini sangat seronok kerana berbisnes part time sangat menyenangkan dan kurang tekanan seperti saya alami sebelum saya ambil career break. Saya juga berpendapat income tambahan sangat penting lebih- lebih lagi dalam keadaan ekonomi yang menekan. “My career pays my bills, grow my confidence while my side business help me to live amazing”. Ini mantra saya untuk tahun 2018.

So harini saya nak kongsi pasal target setting jika kita berhajat nak buat bisnes ni sungguh- sungguh, molek- molek, bukan untuk short term, tetapi untuk jangka masa panjang. Kebanyakan kita akan aim untuk naik rank, atau capai satu tahap dalam bisnes yang menguntungkan.

Tetapi kebanyakan kita cuma suka berangan macamni ” tahun depan bisnes akan boom semula” atau “ekonomi akan pulih je tak lama lagi” tanpa ada perancangan di peringkat diri sendiri.

Set target yang rasa bestnya kalau dapat capai, dan sangat tak mustahil nak capai dan akan bawa kepada apa yang korang inginkan. Contohnya: Saya dapat rank Senior Coordinator + Layak Bonus Kereta, saya akan dapat bonus bulanan dalam RM10,000+ dan boleh buat down payment kereta Toyota Vellfire idaman saya pada bulan Disember. (contoh)

So 3 jenis target yang sangat WAJIB anda set jika anda nak bermula fresh dan cemerlang sepanjang tahun 2018:

  1. Target Tahunan
    Target ni ramai orang buat, selalu nya kita suka panggil “Azam Tahun Baru”. Ramai orang gagal sebab setakat azam, tanpa disokong oleh strategi, tempoh masa, deadline dan 2 lagi kategori target di bawah.
    Contohnya kalau kita berazam nak hilangkan berat badan 10kg, tetapi tak ada perancangan spesifik yang dipecahkan kepada bulanan, mingguan, maka kita confirm akan gagal!!
  2. Target Jangka Panjang
    Adakah anda seorang yang suka bercakap tanpa makna? Contoh bila jumpa kawan- kawan lama, kita suka cakap ” Besok kita lepak mamak”, sekadar kata- kata penyedap rasa, tanpa perancangan untuk menjadikannya realiti pun? Berhenti buat begitu kerana kita harus merasa tanggungjawab dengan kata- kata kita sendiri. Terhadap diri sendiri dan orang lain.
    So bila anda kata yang anda akan hit satu pencapaian, make yourself accountable.Jadi target jangka panjang ni korang boleh tulis spesifik gila jangan malu- malu.Contoh anda berimpian sangat beli property bernilai RM1.5juta di Damansara tapi kalau tengok gaji bulanan sekarang macam mustahil aje nak bayar bulan2 ke bank sebanyak RM7K. Be shameless, tulis dan letak ciri- ciri property itu secara lengkap, kalau ada gambar pun ..print atau lekatkan di mana- mana. Kalau anda dah lengkapkan 2 lagi kategori target di atas dan di bawah, you will be amazed…
  3. Target bulanan
    Ray Higdon kata target bulanan biasa untuk orang bisnes macam kita ialah “Buat RMxxx jualan sebulan”. Adakah anda rasa ia efektif. I know it is not!!!!Untuk target bulanan, jangan letak target berbentuk hasil macam jualan, downline dan sebagainya. Letakkan target dalam bentuk tabiat atau tindakan.Contohnya anda tahu kan nak capai Master Coordinator (income purata RM25K bulanan) pada Disember 2018, anda perlu tambahan downline aktif sebanyak 5 orang sebulan contohnya. Dan menurut pengalaman anda tahu untuk close 5 orang downline baru, anda perlu bercakap dengan 50 orang sebulan katakan.

    Jadi target bulanan anda ialah “Bercakap dengan 50 orang pada bulan Januari 2018” dan buat mini celebration bila anda juga dah ada group yang buat sama2 target ini dengan anda.. buat lah party makan- makan ke (tak kisah lah kalau mereka close 0 orang ke atau 20 orang ke) . The goal is not the result but the habit.

    Target berbentuk ini, adakah ia mudah dilakukan? tidak ia tak mudah, tapi tak mustahil kan? Bunyi nak close 5 downline tu lagi mustahil dari nak bercakap dengan 50 orang.. so tie your monthly goals to help you propel with your annual goals.

So saya doakan bisnes anda juga akan berkembang pesat pada tahun 2018. I am soooo looking forward to the new year, dan semoga Tahun 2018 menjanjikan kebaikan dan kegembiraan buat anda dan keluarga.

 

 

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge